A gesztenyeméz az egyik leggyakrabban használt méz a konyhában, érett sajtokkal (pecorino, caprini, grana padano és castelmagno) és közepesen érlelt sajtokkal (raschera, taleggio, tome) kombinálva. Ricottához is kiválóan illik.
Leírás
A gesztenyeméznek sajátos jellemzői és tulajdonságai vannak. Színe sötét, vöröses árnyalatú, és a magas fruktóztartalom miatt folyékony marad. Íze keserű, ezért nagyra értékelik a fogyasztók, akik más mézfajták édességét kissé elkeserítőnek tartják.
A gesztenyeméz igen gazdag ásványi sókban, ezért is használják széles körben a sportolók. Ez az egyik legalkalmasabb méz számos sajtfajta kísérésére.
Az összes olasz egyvirágos méz közül a gesztenyeméz az egyetlen, amelyet minden régióban termelnek, bár a fontos termések elsősorban az Alpok és az Appenninek hegyvidéki területeiről származnak.