A bor színében, halvány citromos reflexekkel, illatában citrusra emlékeztet. Határozott, elegáns, markáns savszerkezet mellé, egy telt ásványos, hosszú lecsengés párosul. Maga a fajta, csak és kizárólag a Badacsonyi borvidéken, valamint egy két Balaton-felvidéki pincészetnél található meg. Kb 50 hektáron termesztik ezt a fajtát. Keveset terem, ezért is kapta az "úri szőlő" becenevet.
Amíg más szőlő fajta önbeporzó, jól megtermékenyül, addig a kéknyelű nővirágú szőlő révén, egy porzópárt igényel, mely jelen szőlőnk esetében a rózsakő. A rózsakő szőlő budai zöld és kéknyelű kereszteződése, melynek létrejöttét a Badacsonyi Kutató intézetnek köszönhetjük. A kéknyelű kizárólag a vulkanikus, bazaltos talajon érzi jól magát. Magas ásványosság jellemzi, főképp kálium és kalcium ami jelentősebben megtalálható benne. Egy kéknyelűben soha ne az intenzív gyümölcsösséget keressük, hanem a savak eleganciáját, harmóniáját, ásványos telt hosszú lecsengését.
Balatoni fogas, friss kecskesajt, grillezett halak mellé ajánljuk.
Palackozta: Hobór Pincészet Szent György-Hegy
A pincészet bemutatkozása:
"Pincészetünk a Badacsonyi Borvidéken azon belül a Szent György-hegy lábánál található. 7 ha szőlő ültetvényen gazdálkodunk, saját és bérelt területekkel együtt. Fajtáink: olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, muskotály, cabernet sauvignon.
Ültetvényeink a Szent György-hegy déli-délnyugati oldalán kis parcellákon helyezkednek el. A családi pincészetünk fő célja a borkészítés során, a szőlő mint gyümölcs elsődleges íz -illat anyagait megőrizni és palackba zárni.
Borainkat a bazalt köves termőtalaj ásványi ízjegyekkel ruházza fel, így gazdagítva a bor élvezeti értékét."