A malátawhisky-rajongók körében manapság az egyik, ha nem a legnépszerűbb lepárló az Ardbeg. Az Ardbeg sikere az Islay szigetén készített whiskyk hagyományos, tőzeges szárítási eljárásának köszönhető.
Illat: FÜST, FÜST, FÜST! De só és persze maláta is érezhető.
Íz: Elbüvőlő íz: füstös, jódos, füvek, édességek és kakaó csodálatos keveréke.
Lecsengés: Hosszantartó élmény. Gyümölcsös, füszeres hatások érezhetők a füst mögött. Leírhatatlan ...
Alkoholtartalom: 46 %
Az Ardbeg sikere az Islay szigetén készített whiskyk hagyományos, tőzeges szárítási eljárásának köszönhető. Ez az eljárás adja az Islay-whiskynek az erős füstös ízt. Az Ardbeg argyll-i üzemében gyártott malátawhisky az első számú párlat a rajongókon túl a független palackozók árlistáin és a kevert whiskygyártók keverő edényeiben is.
A 10 éves Ardbeg úgynevezett nem hűtött szűrési eljárással (NON CHILL FILTERED) palackozott whisky, ami azt jelenti, hogy az italban számos olyan - az ízek szempontjából lényeges - alkotó elem benne marad, ami a hűtött szűrés esetén elveszne. Ugyanakkor ez az eljárás az oka annak, hogy ha az ilyen whiskyhez jeget adunk, ezek az alkotóelemek kiválnak az italból és a pohár alján megjelenik egy zavaros \'valami\'. Ez nem hiba, ez maga az ital, annak szerves része.