WAKOUCHA: FEKETE TEA JAPÁNBÓL
Ennek a fekete szálas teának az íze igazán különleges, enyhén virágos, érezhető mézes és fűszeres jegyekkel. A „kou-cha” 紅茶 kifejezés hagyományos fordításban „bíbor színű teát” jelent. Az elnevezés Japán lágy vízéből ered, amely sötétvörös, enyhén kékes árnyalatúvá válik, ha fekete tealevelekkel áztatják. Ezért is emlegették a múltban a wakouchát „vörös teaként”. Az európai országokra jellemző közepes keménységű vízben főzve a tea sötét borostyánsárga színt vesz fel. A Moya Wakouchát Honshu szigetén, a Mie régióban termesztik és dolgozzák fel.
A WAKOUCHA TULAJDONSÁGAI
A wakoucha fekete tea ideális kísérője lehet az különböző ételeknek és desszerteknek, melyek édességét finoman egyensúlyozza a tea kesernyés ízvilága. Csakúgy, mint bármely más fekete tea, a betakarítás után a wakoucha is szárítási és erjesztési folyamaton megy keresztül, ami megkülönbözteti a zöld teáktól. Ennek a folyamatnak az eredménye a wakoucha sötét színe, enyhén földes íze és csökkent koffeintartalma. A fekete tea fogyasztása javítja az emésztőrendszert, továbbá aminosavakat, béta-karotint, folsavat, káliumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz. Mivel Japánban nem sok olyan gazda van, aki a fekete tea termesztése és feldolgozása mellett döntene, a japán wakoucha továbbra is ritka terméknek számít.
WAKOUCHA ELKÉSZÍTÉSE
MENNYISÉG: 2-3 g / 200 ml
VÍZ HŐMÉRSÉKLET: 90-95°C
ÁZTATÁS: 2-3 perc
TÖBBSZÖRI FELÖNTÉS: 1-szer