Míg Kínában a zöld teákat hagyományosan sütik, Japánban az esetek többségében gőzölik. Ennek következtében a levelek megőrzik természetes zöldességüket, mely frissességet, vitalizáló energiát kölcsönöz a teának. Az elsődleges, enyhén fanyar, lágy ibolyás ízek idővel hosszan tartó édeskés utóízbe fordulnak. Az idei Sencha kiemelkedően umamis, friss zöld karaktere magával ragad.
Uji egyik legősibb teakertjét, mely a Kōzan-ji (高山寺) templom körül fekszik, a Yoshida család immáron 16. generáció óta, azaz közel 500 éve gondozza, és műveli. Ez az évszázadokon átívelő tapasztalat a teáikban is megmutatkozik.
Kóstoló jegyzeteink:
Gőzölt illat: pirított magvas, tejszínes, nagyon tisztán zöld jegyek
Ízek, hatások: Gyönyörű zöld főzete összetett ízjegyeket rejt. Krémes spenót, tejszín, fenyőmag, csalán. Kedves kesernyével nyit majd nagyon kellemes édes utóízbe fordul. Japán zöldekre jellemzően a tengerek hangulatát is megidézi, algás jegyek, enyhe sós érzetek. Komplex sencha erős dinamizáló hatással.
Elkészítés:
Mennyiség: 5-6 gramm 180ml vízhez
Vízhőmérséklet: 75ºC. Lehetőleg friss forrásvíz, ásványvíz vagy szűrt víz
Felöntési idő: 45 / 30 / 45…másodperc
Felöntések száma: 2-3