A tökmag és a tökmagolaj a népi gyógyászatban, valamint az elmúlt évtizedekben mind a gasztronómiában, mind a szabadforgalmú gyógyhatású szerek listáján is világszerte elterjedt, jó terápiás hatása miatt kiterjedten használják. Az egyedi sajtolási módszerrel nyert olaj jellegzetes sötétzöld-sötétbarna színű, kellemes ízű. A tökmagolaj rendszeres fogyasztása segíti az egészség megőrzését, a gasztronómiai élmények nyújtása mellett alkalmas folyamatban lévő orvosi kezelés kiegészítésére, enyhébb esetekben önállóan is segíthet.
Jótékony hatásai:
-természetes vitaminforrás a szervezet fokozott E- és A-vitamin szükséglete esetén, például hámhiányos állapotokban a bőr regenerálódásának meggyorsítására
-betegségek utáni lábadozás időszakában fizikai erőnlét javítására
-krónikus gyulladásos megbetegedésekben a tünetek enyhítésére, valamint a szervezet védekező képességének fokozására, például idült prosztatagyulladásnál, hólyaghurutnál
-az életkor előrehaladtával jelentkező érelmeszesedési folyamatok lassítására és az azt követő keringési zavarok tüneteinek enyhítésére, a koleszterinszint csökkentésére
A tökmagolaj nagyon gazdag ásványi anyagokban, különösen magnézium, kálium és kalcium tartalma magas, a szelén nyomelemet pedig komplex kötésben, a szervezet számára felvehető formában tartalmazza. A tökmagolajat a házi patika kiegészítése mellett a stájer konyha ízvilágát felidézve elsősorban saláták önteteihez ajánljuk, de használatával könnyen elkészíthetünk különleges ételeket is.
Tápérték 100 g 10 g
1 adag 1 ek
Energia 3404 kJ/828kcal 340kJ/82kcal
Zsír, amelyből 100g 10g
-telített zsírsavak 18g 1.8g
-egyszeresen telítetlen zsírsavak 41g 4.1g
-többszörösen telítetlen zsírsavak 40g 4g
Szénhidrát 0g 0g
amiből cukor 0g 0g
Rost 0g 0g
Fehérje 0g 0g
Só 0,01 0,01g
E vitamin 25 mg 2.5mg