Zichy Anna "Méthode Traditionelle" pezsgő 2020 750ml
7 190 Ft
Pezsgőjüket - mely 2023-ban a Winelovers Wine Awards borversenyen aranyérmet szerzett - a tradicionális champagne-i Méthode Traditionelle eljárással, mádi dűlőik furmint termésére alapozva, muskotállyal házasítva készítették.
Minden palack tele van mélységgel és hagyománnyal. A terroir jellegzetes fajtája, a Furmint adja a szerkezetet és a frissességet, a Muskotály az eleganciát és a gazdag gyümölcsös ízt. A terroir vulkáni kőzeteinek egyedülálló összetétele Tokajra jellemző ásványos lecsengést kölcsönöz pezsgőnknek.
Az évjáratról
Egyelőre nehezen megítélhető évjárat, ahol korán sikerült szüretelni, és a nagyobb nyári esőzések nem károsították a termést, még akár kiváló borok is születhetnek. Általánosságban véve viszont a csapadékos ősz nem könnyítette meg az optimális szüretet.
Sárgamuskotály (Muscat Blanc)
Világfajta, tipikusan szőlős, szőlővirágos, érettebben fűszeres, korianderes, mazsolás aromákkal. Olasz vagy görög eredetű, hivatalosan francia nevén muscat blanc à petits grains-ként (kb. "kisszemű fehér muskotály") ismert. Magyarországon 800 ha az összterülete, főleg Tokajban megtalálható (nem azonos a más vidékeinken népszerű ottonel muskotállyal, sőt annak valójában csak távoli rokona).
Furmint
Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.
A borászatról:
A Tokaji Zichy Szőlőbirtok alapítója Gróf Zichy Aladár, hegyaljai szőlőültetvényeit a Waldbott családtól vásárolta. A közel 30 hektáros birtokon döntően furmint, kisebb részben muskotály és hárslevelű szőlőfajtákat termesztünk. A Birtok ültetvényei Mád, Szegi, Tarcal és Sárospatak határaiban találhatóak.
Az ültetvények felújítását és korszerűsítését követően, 2015-ben kezdtünk borászattal foglalkozni.
Az első kereskedelemben is kapható termékünk a 2019. évi szüretből készített Zichy Anna pezsgő.