Az akácméz a kiváló édesítőszer. Használható olyan sajtokhoz, mint a friss kecske ricotta, tehéntejes ricotta, mascarponé és kéksajtok. Joghurttal is kiváló. Rendkívüli emészthetősége miatt a gyermekek számára a legmegfelelőbb méz.
Leírás
Az olasz mézek közül kétségtelenül az akácméz a legismertebb és legkedveltebb. Különösen nagyra értékelik világos, szinte átlátszó színe, édes és cukros íze miatt, valamint azért, mert természetesen örökké folyékony marad.
Akácmézünket Roero és Monferrato szennyezetlen erdejében állítjuk elő, ahol a növény dúsan fejlődik, májusban pedig illatos fehér virágok borítják, melyekből értékes nektár folyik, amit a méhek nagy mohósággal gyűjtenek és kiváló mézzé alakítanak át.
Tulajdonságai miatt az akácméz többféleképpen használható asztali mézként, kiváló édesítőszerként, desszertek készítéséhez és különféle sajtokkal (különösen friss kecske- és tehéntejes ricottával, mascarponéval és kéksajtokkal) kombinálva.
Az Észak-Amerikában őshonos akácnövényt a 17. században honosították meg Európába díszítési céllal. Gyomnövény lévén az olasz terület igen nagy területén elterjedt. Úgy tűnik, hogy Piemontban a Savoyák importálták először (különösen II. Károly Emanuele király) a Reggia di Venaria kertjének díszítésére.