Összetéveszthetetlen aromájának és illatának köszönhetően az egyik leggyakrabban használt méz a péksüteményekben, különösen a nugát készítéséhez.
Jól passzol a származási területről származó sajtokhoz, mint például a Ragusa, a caciocavallo. Kiváló péksüteményekhez, reggelire és édesítőszerként hideg italokba.
Leírás
Az olasz egyvirágos mézek hipotetikus rangsorában a narancsméz az akácméz után a második helyen áll ismertség és terjedés tekintetében. A narancsméz mindig nagyon világos színű, folyékony állapotban lehet szalmasárga, de szilárd állapotban fehérnek kell lennie.
Általában finoman kristályosodott lágy kristályokkal, amelyek kellemes olvadásérzetet keltenek a szájban. A nagyon finom íz és illat összetéveszthetetlenül a narancsvirág virágait idézi, amelyeken a méhek táplálkoztak.
A jellegzetes narancsvirág illatért felelős anyagot metilantralinátnak nevezik, melynek mennyisége a mézben a származási terület szerint van jelen.