„Reginette” vagy „Reginelle” néven is ismertek, és Nápoly területéről származnak, ahol egykor „Fettuccelle Ricce”-nek hívták őket. A nápolyiak Mafalda Savoyai hercegnőnek szentelték őket, és az ő tiszteletére nevezték át Reginette-nek (az olasz „regina” szóból, ami királynőt jelent) vagy Mafaldine-t.
Miután a gömbölyű tésztát, mint a Mafaldine-t, megfőzték, jellegzetes, egyenetlen állagúak, ami a sima és a fodros részeken eltérő.
Egy másik jellemzője ennek a tésztafajtának, hogy a fodros része több szószt képes megtartani, mint a sima rész.
Ez egy meglehetősen sokoldalú tésztafajta, ezért a Mafaldine-hoz ajánlott szószok a következők: nápolyi ragú ricottával, vadszószok, kagylóból és tenger gyümölcseiből készült halszószok vagy lágy sajtokból készült fehér szószok curry, sáfrány, torma vagy gyömbér hozzáadásával.