Az Abruzzóból származó Maccheroni alla Chitarra egy eredeti hosszú formátumnak felel meg, négyzet alakú részekkel.
Történelmileg a tésztát egy "chitarra" nevű speciális szerszámmal vágták, amely egy fakeretből állt, amelyre vékony acélhuzalokat feszítettek. A nem túl vékony tésztát (amelynek vastagsága a szálak közötti távolságnak felel meg) a szálakra helyezték, majd egy speciális sodrófával rányomva elvágták.
Ezzel a formával a legjellemzőbb fűszerezés a bárányragú. Abruzzo egyes területein a Maccheroni alla Chitarra hagyományos fűszerezése egy körülbelül egy centiméter átmérőjű borjúhúsgombócokkal dúsított paradicsomszósz, az úgynevezett "pallotelle".
A Maccheroni alla Chitarra különféle hússzószokhoz is kiváló, paradicsom- és padlizsánalapú szószokhoz, vagy halalapú szószokhoz is.