Egy igazán egyedi ízvilágú, markáns tanninokkal bíró, mégis gyümölcsös, hosszan érlelhető bor. 2007-ben készítettük el először: a ritkaságszámba menő, markánsan fűszeres sagrantino termését házasítottuk egy kiemelkedő cabernet franc-nal és egy kevés vibráló kékfrankossal.
A Franciscus névvel a felmenőink előtt tisztelgünk: a Heimannok Szekszárdon élő 10 generációjából hetet hívtak Ferencnek, korábban Franciscusnak.
Alkoholfok: 14,5%
2017-ben remek évjáratot könyvelhettünk el. A zavartalan, kissé korai virágzást meleg nyár követte, elegendő csapadékkal. Az érési periódusban is megfelelően szép, meleg idő volt kevés esővel. Nagyon szépen beérett egészséges szőlőket szüretelhettünk, melyekből telt, gazdag aromatikájú borok születhettek.
A szőlőfajták külön-külön kerülnek feldolgozásra. A cabernet franc és a kékfrankos acéltartályban erjedt, kíméletes körfejtésekkel 20-21 napon át, míg a sagrantino betonkádban szintén szolid intenzitású körfejtéssel.
Préselést és almasavbontást követően a cabernet franc 3 és 5 hl-es fahordókban, míg a sagrantino és a kékfrankos 10 hl-s ászokhordókban érlelődőtt 2 éven át.
A palackos érlelést nagyon meghálája, ennek során sok és markáns tanninja szépen integrálódik, és hosszan frissen tartja a bort. Az érleléssel nyílik ki a Franciscus egyre selymesebb karaktere.
Készült 8000 palack.